KPS



Alec Balledux

KPS deelnemer sinds januari 2006
Werkzaam bij AxyWare (inmiddels Lumera NL)
Functie Modeleur | actuaris
Interview door Bestuurslid Gaby de Léon
Alec woont inmiddels in Portugal. Maar werkt nog steeds bij AxyWare. Voor zijn werk betekent dat geen rigoureuze verandering. De standaard was al dat vanuit huis werd gewerkt met eenmaal per maand een samenkomst op locatie. Het werken via de digitale weg kon door blijven gaan waarbij een goed internet, ook in Portugal, een pré is.

Overigens is Alec wel zijn werk aan het afbouwen omdat hij bijna 65 jaar wordt.  Zijn vrouw werkt ook vanuit huis. Dat is wel iets nieuws voor de gemeente Amsterdam, waar zij werkzaam is. Alec is officieel modeleur bij AxyWare (inmiddels Lumera NL) die een core aanbiedt die voor alle klanten draait. Daarnaast zijn er klant specifieke modellen, waarvoor Alec destijds is aangenomen. In de praktijk is hij echter meer de actuaris en degene die leiding geeft aan de actuariële afdeling.

Hoe ziet jouw carrièreverloop er tot nu toe uit?

Ik heb in eerste instantie elektrotechniek gestudeerd en werd daarbij aangetrokken door schema’s en het kunnen ontwerpen en oplossen van puzzels. Het oplossen van puzzels trekt mij nog steeds maar de elektrotechniek minder. Uit een beroepskeuzetests kwam dat ik wellicht meer interesse had in actuariële wetenschappen. Ze moesten mij toen wel eerst even uitleggen wat dat is en ik wilde eerst even wat proeven aan dat vak. Zodoende kwam ik terecht bij het Amro Pensioenfonds. Dat bleek op zich wel leuk en daarom ben ik de actuariële studie gaan afronden en ben ik actuaris geworden. Daarna ging ik werken bij Brans & Co en en werd uiteindelijk externe medewerker. Ik heb altijd geopereerd op het snijvlak van automatisering en actuariële wetenschappen. Op een gegeven moment werd de automatiseringsafdeling afgesplitst. Hierin ben ik meegegaan en dit werd later Innovact en Innovact werd later overgenomen. Toen ben ik gaan werken bij FTE actuarieel. Daar heb ik onder andere software voor de haalbaarheidstoets gemaakt. Via een eerder contact bij Innovact ben ik daarna bij AxyWare terecht gekomen.

Je bouwt je werkzame leven af.  Hoe vul je de tijd in die daardoor vrij komt?

Portugal is een mooi land en het zijn aardige mensen. Maar je bent relatief veel tijd kwijt met de ambtelijke regels. Dus zaken rondom onze emigratie daar moet ik momenteel vrij veel tijd aan besteden. In mijn persoonlijke planning staat dat ik mij straks meer bezig ga houden met wiskunde en programmeren voor die wiskunde. Ik word zeer geboeid door bijvoorbeeld getaltheorie. Het gaat dan vooral om fundamenteel nadenken over hoe die getallen in elkaar zitten. Hierdoor leer je anders naar getallen kijken dan je destijds op school hebt geleerd.

Wat heeft je destijds aangetrokken aan KPS?

Wat mij erg aansprak is de diversiteit. Je krijgt heel veel informatie vanuit verschillende invalshoeken. Iedereen heeft zijn inbreng en die is ook zinnig. Hierdoor verkrijg je aanvullende informatie die je als actuaris niet direct voorhanden hebt. En andersom werkt dat net zo. Daar is KPS toch echt uniek in.

Welke veranderingen heb je de afgelopen jaren gezien binnen KPS?

Cijfermatig is KPS steeds groter geworden en legt het meer gewicht in de schaal. Je ziet dat KPS zich meer extern laat zien, bijvoorbeeld naar de politiek toe. Ondanks de afstand blijf ik de digitale bijeenkomsten van KPS volgen zolang ik zelf in de pensioenwereld actief blijf. Mijn voornemen is om dat zeker nog een jaar of 5 te doen.

In 2009 heb ik inzake de aanpassing van het FTK  tijdens een studiebijeenkomst met Pieter van Schijndel een presentatie  gegeven. Dat was een sessie waarbij ook enkele pensioenwoordvoerders vanuit de Tweede Kamer, waaronder Pieter Omtzigt, aanschoven. Daarna ben ik bij diverse werkgroepen aangesloten geweest maar daar was de uitkomst minder prominent. Momenteel ben ik niet aangesloten bij een werkgroep.

Hoe kijk je tegen het nieuwe pensioenstelstel aan?

Als professional zou ik zeggen “niet aan beginnen”. Vanuit mijn werk gezien ligt dit natuurlijk anders. We hebben eerder invaren en andere grote veranderingen al eens gedaan. Fondsen zijn nog niet klaar, maar zijn zich wel al voorzichtig aan het voorbereiden. In het verleden is helaas gebleken dat als de details duidelijk zijn, het niet meer uitlegbaar blijkt.

Vooral de kloof tussen kapitaal en aanspraken is een lastig aspect in de Wtp.

Maar ook bij het invaren zie ik wel problemen ontstaan. Ik begrijp best dat een stelsel aanpassingen behoeft maar wat er nu gebeurt vind ik lastig te begrijpen gezien de vooraf gestelde doelen.

Wij danken Alec voor zijn bijdragen de afgelopen jaren en hopen hem nog lang bij KPS te houden en wensen hem veel succes en plezier in Portugal!

 

meer interviews lezen? kijk op Jubilerende leden in de spotlights