KPS



Ilse Heeremans

KPS deelnemer sinds 1 december 2011
Werkzaam bij Scildon
Functie Accountmanager Pensioen
Interview door Bestuurslid Gaby de Léon

Ilse is woonachtig in de kop van Noord-Holland. Zij werkt nu ruim 3 1/2 jaar bij Scildon.  Haar interesse in pensioen is ontstaan tijdens een stage voor de HEAO Bank- & Verzekeringen. Dit speelde vlak voor de inwerkingtreding van de Wet Brede Herwaardering. Vanwege de dynamische omgeving is Ilse na haar studie aan de slag gegaan bij Achmea eerst in de binnendienst later in de buitendienst in het zakelijke advies. Vervolgens startte zij een eigen adviesburo met als specialisatie de DGA. Na invoering van de Wet Uitfasering Pensioen in eigen beheer, stapte Ilse over naar  arbeidsbemiddeling bij pensioenverzekeraars. Dat paste haar minder en via Delta Lloyd kwam zij in haar huidige functie bij Scildon terecht. Een eigenzinnige, weliswaar nu nog kleine, levens- en pensioenverzekeraar met de ambitie zich te onderscheiden met een uitstekende digitale dienstverlening en met deskundige mensen. “Onze missie is het leven van onze klanten een beetje zorgelozer te maken. Wij geloven dat veel zaken in de financiële wereld simpeler kunnen. Met heldere producten en duidelijke voorwaarden en door duidelijke taal te spreken. En dat geldt zeker voor pensioen!” Dat maakt het meteen heel boeiend en zorgt ervoor dat Ilse haar ei goed kwijt kan in deze functie.

Is er naast je werk in de pensioenwereld, je eigen onderneming en je gezin  nog ruimte voor vrije tijd en/of hobby’s?

Ik golf, tennis en houd ontzettend van wintersport. Daarnaast kook ik graag. Je kunt mij niet blijer maken dan in het weekend allerlei boodschappen te doen, uitgebreid te koken en dan aan het einde van de middag een hele tafel met mensen te hebben en daar dan samen van te genieten onder het genot van mooie gesprekken. Ik heb een groot sociaal netwerk en ik ben dan ook op mijn best als ik mij daar in alle drukte in begeef.

Krijg je energie uit je werk om je hobby’s te kunnen uitvoeren of werkt dat bij jou andersom?

Eigenlijk beide. Ten eerste vind ik het belangrijk om energie te krijgen uit mijn werk. Ik maak aan het einde van de dag de balans op of ik voldoende energie heb gekregen. En privé tank ik energie uit het in verbinding zijn met mensen en het sporten. Dus beide versterken elkaar. Om die reden was de Covid-periode ook voor mij een intensieve periode. Door het thuiswerken en daardoor alleen verbinding te hebben met mensen via een scherm, het niet kunnen sporten en het weinig zien van mensen, was dit voor mij echt een hele uitdaging.

Wat was destijds de reden dat jij je bij KPS aansloot?

Toen ik net voor mijzelf was begonnen wilde ik mijn netwerk verbreden. Maar al heel snel had ik in de gaten dat het ook heel belangrijk is om in verbinding te staan met mensen in het pensioenvak door aan de ene kant je kennis bij de KPS vandaan te halen en te delen, maar dat het aan de andere kant ook een mooi platform is waar verschillende disciplines in het pensioenvak elkaar ontmoeten. De pensioenfondsenwereld staat in eerste instantie wat verder bij mij vandaan, maar ik vind het juist interessant om te zien dat die werelden binnen de KPS samen komen.

Neem je momenteel deel aan werkgroepen?

Ik neem deel aan de werkgroep Innovatie, maar merk wel dat dit erg technisch is en daarmee wat verder van mij afstaat. Ik zoek een werkgroep waar ik mijn praktijkervaring meer kan inbrengen.

Welke ontwikkelingen signaleer je binnen de KPS in de afgelopen 10 jaar?

In het begin vond ik de bijeenkomsten vrij technisch en zeker als het over pensioenfondsen ging was dit soms lastig te volgen. Ik vind dat in de bijeenkomsten gaandeweg meer ruimte is gekomen voor de ‘zachte kant’ van pensioen, zoals communicatie. Uiteindelijk zitten we in een wereld waar heel veel regels van toepassing zijn vanuit en voor toezichthouders, uitvoerders, werkgevers en werknemers, maar uiteindelijk gaat het om de werknemers; hoe bouwen zij pensioen op. En dan maakt het niet uit of dat via een pensioenfonds, verzekeraar of op een andere manier is.

Besef dat pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde betreft waarmee de deelnemer ‘uitgesteld geluk’ opbouwt

Het gaat erom dat de werknemer  begrijpt wat er met zijn pensioen gebeurt. Daar ligt ook mijn passie. Dat het besef er is dat het een belangrijke arbeidsvoorwaarde betreft waarmee hij ‘uitgesteld geluk’ opbouwt. Uiteindelijk is dat waar wij in de pensioenwereld samen voor staan.

In 2022 is de rode draad binnen KPS ‘duurzaamheid van het inkomen van later’.  Zie je ook raakvlakken met de ‘zachte kant’ van pensioen?

In de vorm van pensioenvoorzieningen worden enorme kapitalen gealloceerd voor toekomstig inkomen. Als ‘goed beheerder’ van deze kapitalen hebben  pensioenuitvoerders de maatschappelijke verantwoordelijkheid om niet alleen te kijken naar de zekerheid van een toekomstig pensioen, maar ook naar een bijdrage aan een duurzame samenleving. Vorig jaar heeft Scildon een onderzoek gedaan naar hoe werkgevers hiernaar kijken. Je ziet de bereidheid van werkgevers om duurzaamheid onderdeel te laten zijn van het pensioenadviesgesprek en de regeling, maar dat dit nog niet goed van de grond lijkt te komen. Hier zie ik een rol voor mijzelf én voor KPS. Dus hoe kunnen we ervoor zorgen dat wij de werkgevers, werknemers en pensioenuitvoerders maar ook zeker de adviseurs hierin meenemen. Deze kant van pensioen is en wordt steeds belangrijker.

Wil je  meedoen aan het ‘buddy traject’ van KPS en nieuwe leden begeleiden?

Ik had hier toen ik zelf bij de KPS kwam ook behoefte aan gehad, dus ik zie dit als een goed initiatief en wil hier zeker mijn bijdrage aan leveren.

De pensioenwereld is dynamisch, ook nu met de komst van het nieuwe pensioenstelsel. Wil je daar nog iets over kwijt?

Wij zijn daar als pensioenuitvoerder natuurlijk druk mee bezig. Omdat de uitwerking steeds individualistischer is, wordt de rol van de pensioenadviseur in mijn ogen cruciaal. Ik voel het als mijn taak ervoor te zorgen dat werknemers hierin goed worden begeleid. We hebben allemaal te maken met regels die gaan wijzigen, maar het gaat uiteindelijk om de werknemer. Ik stel voor dat we binnen KPS ook verder kijken dan de regels. Dus te kijken naar wat de invloed is op de werknemer en laten we de adviseur, werkgevers en werknemers bij de communicatie hierover ondersteunen.

Blijf ons alsjeblieft voeden met behoeften en suggesties! Dank voor dit interview en je lidmaatschap de afgelopen 10 jaar.

Ik wil jou ook bedanken en nog even meegeven dat ik vind dat KPS enorm is gegroeid. Zowel qua professionaliteit en inhoud. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit in de toekomst nog verder zal ontwikkelen. Ik ben in ieder geval blij om deel te mogen uitmaken van de Kring van Pensioenspecialisten.