Maak kennis met Dennis van der Putten
Woonplaats: | Soesterberg |
Bedrijf: | Cardano / Actiam |
Functie: | Director sustainability & strategy |
Tak van pensioensector: | Risico & asset management |
KPS-deelnemer sinds: | 2022 |
Dennis werkt al ruim 25 jaar in de financiële sector. De rode draad daarbij is beleggen. Van het geven van financieel advies tot trading en van administratie tot duurzaamheid. Verder is hij vader van Tim en Daan die allebei volwassen zijn. Dennis is gek op sport: “inmiddels ben ik wel beter in het kijken van sport dan het uitoefenen…”.
Wat doe je in je huidige functie en waar ligt jouw toegevoegde waarde?
Binnen Cardano – Actiam ben ik verantwoordelijk voor duurzaamheid. Samen met een prachtig team willen wij een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzame samenleving. Daar komen veel aspecten samen. Het gaat over het vormen van een strategie en beleid. Over het inzichtelijk maken van de impact van portefeuilles, over het voldoen aan de alsmaar toenemende wet- en regelgeving voor onze klanten en over het selecteren van de juiste bedrijven en landen. Maar ook nadenken over nieuwe thema’s zoals biodiversiteit of hoe je met een LDI portefeuille bij kunt dragen aan duurzaamheidsdoelstellingen. We integreren al deze kennis in zowel de dienstverlening van Cardano – Actiam waaronder de ESG- / MVB services die we aanbieden.
Mijn toegevoegde waarde ligt in de brede blik op de financiële sector, doordat ik veel verschillende kanten van beleggen heb mogen zien en verschillende rollen heb ingevuld (zowel dienstverlener als klant). Daarnaast krijg ik vaak als compliment dat ik een langere termijnvisie heb die ik op een aardige manier kan overbrengen.
Wat is het beste advies dat jij ooit gegeven hebt? En waar haal jij je inspiratie vandaan?
Wat een moeilijke vraag. Ik hoop dat ik ergens een advies heb gegeven die positief bijdraagt en waar ik me niet van bewust ben. Het beste advies waar ik me wel van bewust ben was aan mezelf en luidde: ‘probeer het gewoon’. Het was mijn overstap naar duurzaamheid zonder dat ik er enige ervaring mee had. Ik was een ‘old school’ belegger en had geen idee hoe ik met duurzaamheid moest om gaan. Vanaf dag 1 na mijn overstap wist ik dat dit de beste keuze was die ik kon maken.
Mijn inspiratie haal ik uit de dagelijkse praktijk. In die dingen die ik om me heen zie gebeuren en zie veranderen. Het klinkt wat hoogdravend en een beetje cliché misschien, maar de enorme droogte bijvoorbeeld dit jaar of de overstromingen van vorig jaar. Een artikel over hoeveel zeespiegelstijging de deltawerken aankunnen en hoeveel zeespiegelstijging we verwachten. Het zijn allemaal aanwijzingen dat er een verandering gaande is waarop we nog niet goed genoeg voorbereid zijn. Zelf ga ik niet de ultieme consequenties hiervan dragen. Maar dat gaat niet op voor de generaties na ons. Momenteel ben ik veel bezig met restoration finance. Onze huidige aanpak van bijvoorbeeld klimaat, verlies van biodiversiteit of ontbossing is niet effectief genoeg, restoration finance is een van de oplossingen.
Wat is jouw favoriete hobby en welk boek of welke film kun je aanbevelen?
Sport. En dan maakt het niet uit welke. Tot verbazing van het gezin kan ik gerust een touretappe kijken van start tot finish (met name de bergetappes). Maar ook schaatsen, atletiek, darts, voetbal of formule 1 (ook de niet-elektrische variant). Ik vind de spanning van de uitslag leuk, maar vooral de opbouw ernaartoe. Welke strategie wordt er gevolgd, wat zijn de succesfactoren en welke onverwachte wendingen zijn er. Ik kan daar helemaal in opgaan.
Het boek Doughnut Economics van Kate Raworth geeft een verfrissende kijk op onze economische modellen en welke veranderingen we moeten doorvoeren. Je kunt nog steeds onbestraft afval dumpen in rivieren, bossen kappen, CO2 uitstoten. De kosten van de impact hiervan worden niet doorgerekend en daarmee lijken natuurlijke hulpbronnen onuitputtelijk. In werkelijkheid leven we op de pof en verstoren we het evenwicht. In het boek wordt beschreven hoe het anders kan. Deze filosofie is inmiddels leidend binnen Cardano en Actiam.
Tot slot enkele vragen n.a.v. jouw lidmaatschap van KPS
- Waarom ben je lid geworden van KPS?
Pensioen is een razend interessant onderwerp. En veel van wat ik doe en heb gedaan heeft een verbinding met pensioen. Tegelijk moet de sector veel meer gaan doen op het gebied van duurzaamheid dan dat ze tot nu toe heeft gedaan. Ik hoop een beter begrip te krijgen van hoe ik daaraan kan bijdragen door lid te worden van dit toonaangevende discussieplatform. - Wat vond je tot nu toe, de leukste en/of nuttigste bijeenkomst van KPS?
De allerbeste was op 23 maart met als titel: op weg naar duurzaam beleggen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dat ook mijn enige bijeenkomst was en ik daar mocht spreken. Komende week staat de kennismakingssessie gepland dus dat zie ik als mijn echte start bij KPS. - Heb je nog vragen aan KPS?
Laat me beginnen met een compliment. Ik ben onder de indruk van wat er allemaal wordt georganiseerd en gefaciliteerd. Echt super. Een variëteit aan onderwerpen en allemaal van hoge kwaliteit. Een vraag zou zijn in hoeverre KPS haar rol ziet als aanjager voor verandering en daarmee een beetje voorschrijvend. Of is het met name faciliterend en ondersteunend? - Heb je nog vragen aan de leden?
Voor dit moment geen gerichte vragen. Ik wil heel graag KPS eerst beter leren kennen en begrijpen. Daarna volgen ongetwijfeld heel veel vragen.
Ik sta open voor het uitwisselen van ideeën, het vertellen over onze visie en benadering en waarom we doen wat we doen. Het meeste voeg ik toe op het gebied van duurzaamheid en van beleggen. En op visie op de toekomst.
30-08-2022